27 Şubat 2014 Perşembe

Üzümlü Cevizli Tam Buğday Unlu Ekmek

Kızım doğduktan sonra daha sağlıklı beslenmek adına fırsat buldukça kendi ekmeğimizi yapmaya çalışıyorum. Biliyorsunuz dışardan satın aldığımız ekmeklerde fazladan tuz, şeker ve katkı maddeleri var. Sizde kendi doğal sağlıklı ekmeğinizi çok basit bir şekilde evde yapabilirsiniz. Bunun için ille de ekmek yapma makineniz olması gerekmiyor. İçine farklı kuruyemişler ve kuru meyveler ekleyerek çörek tadında lezzetli ekmekler yapmakta sizin yaratıcığınıza kalmış artık.


MALZEMELER
1,5 su bardağı beyaz un
1 su bardağı tam buğday unu
1 paket instant maya yada 2 tatlı kaşığı kuru maya
2 çorba kaşığı pekmez
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı zeytinyağı + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı üzerine sürmek için
1 su bardağı ılık su yada daha faydalı olsun isterseniz ılık sütte kullanabilirsiniz
Yarım su bardağı kuru siyah üzüm
Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz


HAZIRLANIŞI
Unları bir kapta mayayla karıştıralım. Ilık süte pekmez ve yağı ekleyelim, ayrı bir yerde karıştıralım. Sıvı karışımı azar azar unlu karışıma ekleyelim. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğuralım ve gerekirse un ekleyelim. Hamur hazır olunca üzüm ve cevizi ekleyip yoğuralım. Hamurun üzerini temiz bir havluyla örtüp 1 saat dinlendirelim. Kabaran hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alıp ikiye bölelim. Elimizle uzun ince iki şerit haline getirip birbirine dolayarak örgü ekmek haline getirelim. Yağlı kağıt serili tepsimize alıp üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla çırptığımız yumurta sarısını sürelim. 20 dakika ekmeğimizi dinlendirip 170 dereceye ısıtılmış fırında üzeri güzelce kızarıp açık kahverengi olana kadar pişiriyoruz. Pişen ekmeği fırından çıkardıktan sonra üzerini nemli havluyla örtersek kurumaz. Afiyet olsun.






posted from Bloggeroid

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder