27 Şubat 2014 Perşembe

Yeni Süper Besinler- Salvia Hispanica yani Chia Tohumu



Salvia Hispanica yani bilinen adıyla Chia Tohumu nedir, nelere iyi gelir uzun süredir bende hem öğrenmek hem de kendim ve ailem için tüketmek istiyordum. Ama sizde her geçen gün yeni bir süper besin diye lanse edilen ürünlere karşı temkinliyseniz bu yazı tam size göre.
Öncelikle chia tohumları bize çok uzak değil, nane ailesinden bir besin. Meksika ve Güney Amerika bölgelerine özgü bir bitkidir. Aztek ve Mayalar tarafından chia tohumunun kullanıldığını gösteren bilimsel kanıtlar bulunmuştur.

Chia tohumları özellikle içerdiği omega-3 yağ asitleri, lif, aminoasitler ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Bilinen en yüksek omega-3 kaynaklarından biridir.100 gr chia tohumu yaklaşık 900 gr somon balığı kadar omega 3 içermektedir.


Yapılan çalışmalarda chia tohumunun düzenli kullanımının şeker hastalarına, kolesterole, tansiyona, kalp sağlığına, içeriğindeki lif nedeniyle de zayıflamaya yani diyetlerde kişiyi tok tutmaya faydası olduğu görülmüştür.


Peki nasıl kullanabilirim ve tadı nasıl diyorsanız çok fazla tadı olmadığından her türlü yemeğe uyum sağlayabilen bir besin. Kahvaltılık gevreklere, yoğurtların üzerine, salatalara, meyvelerin üzerine, keklere, kurabiyelere, ekmeklerinize, çorbalara, smootielerinize ekleyebilirsiniz.


Aşağıda 100 gr chia tohumunda bulunan içerikleri görüyoruz.


          Seeds, chia seeds, dried

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy
2,034 kJ (486 kcal)
Carbohydrates
42.12 g
- Dietary fiber
34.4 g
Fat
30.74 g
- saturated
3.330
- monounsaturated
2.309
- polyunsaturated
23.665
Protein
16.54 g
Vitamin A equiv.
54 μg (7%)
0.62 mg (54%)
0.17 mg (14%)
8.83 mg (59%)
Folate (vit. B9)
49 μg (12%)
1.6 mg (2%)
0.5 mg (3%)
631 mg (63%)
7.72 mg (59%)
335 mg (94%)
2.723 mg (130%)
860 mg (123%)
407 mg (9%)
16 mg (1%)
4.58 mg (48%)
Percentages are roughly approximated
using US recommendations for adults.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder