13 Şubat 2014 Perşembe

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Yaprak sarma bizim evde herkesin en sevdiği yemek ama yapımı biraz meşakkatli olunca her zaman yapamıyoruz. İzmir'den annem ve kardeşim Seda gelince el birliğiyle sarmaları sarıp doyasıya yeme imkanımızda oldu. Kardeşimin sarmaları da bizim ailede meşhur olunca aynı gün bir tencere sarmayı bitirdik:) Yaprak sarma da en önemli şey tabi ki yaprak seçmek. Beyaz üzüm yaprağı genelde daha küçük ve ince oluyor, biz genelde beyaz üzüm yaprağı alıyoruz.


MALZEMELER


1 kg tuzlu üzüm yaprağı2 su bardağı pirinç2 kuru soğanYarım demet maydanozYarım çay bardağı kuşüzümü1 tatlı kaşığı kimyonYarım tatlı kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı kuru nane1 limonTuzZeytinyağı


HAZIRLANIŞI


Tencereye zeytinyağı koyup soğanları yemeklik doğrayıp kavuralım. Pirinci yıkayıp soğanlara ekleyelim. Baharatları da ekleyip yarım çay bardağı su ilave edelim. 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyelim. Yapraklar tuzlu değilse biraz daha ekleyebilirsiniz. Suyunu çekince ince ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştıralım. Ocağın altını kapatalım. Yarım limon suyunu içimize sıkalım.Yaprakları güzelce yıkayıp sıcak suda 5 dakika kadar bekletelim. Yaprakları düz bir yere serelim ve damarları üste gelecek, yani sarınca içte kalacak şekilde serelim. Yaklaşık 1 tatlı kaşığı iç koyalım, yaprağın büyüklüğüne göre arttırıp azaltabilirsiniz. Sardığımızda yaklaşık kalem inceliğinde olmalı. Sararken yırtılan vs yapraklardan tencerenin dibine bir sıra kaplayalım. Daha sonra sarmalarımızı düzenli şekilde dizelim. Üzerini geçecek kadar su ekleyelim. Yarım limon suyunu sıkalım. Zeytinyağı gezdirelim. Sarmaların üzerine bir tabak kapatıp tencere kapağımızı kapatalım. Kısık ateşte sarmaların içleri yumuşayıp pirinçler pişene kadar pişirelim. Afiyet olsun.






posted from Bloggeroid

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder