16 Kasım 2013 Cumartesi

Etli Lahana Sarma

Kış artık iyice yüzünü göstermeye başlayınca bende artık kış sebzelerinden bir şeyler pişirmeliyim dedim. Lahana sarması da eşimin en sevdiklerinden olunca akşam Mira'yı yatırıp sarmalarımı hazırladım. Tadı da bir harika oldu, hem Mira hemde babası seve seve yediler. Sizde kış yemeklerinden ne yapsam diyorsanız sarmayı tavsiye ederim.
MALZEMELER

1 orta boy lahana
250 gr kıyma
2 büyük soğan
1,5 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 domates rendesi
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zerdaçal
1 tatlı kaşığı kimyon
Zeytinyağı
Tuz
Su

HAZIRLANIŞI

Lahanamızın kök kısmını bir bıçak yardımıyla koni şeklinde keserek çıkaralım. Açılan boşluğu ellerimizle tutarak dışa doğru çekelim ki yapraklar gevşesin. Yaprakları teker teker çıkarıp kaynayan suda yaklaşık 1-2 dakika kadar yumuşayana kadar pişirelim.Yaprakların damarlarını bıçakla kesip alalım. Tüm sert kısmı keselim. Ben yaprakları uzunlamasına ikiye bölüp sarıyorum.
Bir tencereye yağımızı ve kıymamızı alıp kavuralım. Kıymanın rengi dönünce soğanları ince ince kıyıp ekleyelim, soğanlar sararana kadar pişirelim. Baharatları, tuzu ve pirinci de ekleyip 1 çay bardağı su ekleyelim. Su çekene kadar pişirip altını kapattıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyelim. Lahana yapraklarımıza 2 tatlı kaşığı içimizden koyup saralım. Lahana sarmamızın çok kalın olmaması için 2-3 kat sardıktan sonra fazlasını keselim. Kestimiz parçaları ve kestiğimiz damarlı kısımları yayvan bir tencerenin dibine yayıp üzerine sarmalarımızı dizelim. Sarmaların üzerine bir kasede salçaları, tuzu ve bir miktar su ekleyip karıştırıp dökelim. Üzerine 3 çorba kaşığı kadar zeytinyağı gezdirelim. Sarmaların hizasına gelecek kadar su ekleyip tencere boyunda bir tabağı ters çevirip sarmaların üzerine kapatalım. Tenceremizin kapağını kapatıp orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık yarım saat pişirelim. Afiyet olsun.


Posted via Blogaway

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder