Slovenya mutfağından geleneksel bir tarif olan potica yı ne zamandır denemek istiyordum. Mira'nın babaannesi ve dedesi Akçay'dan ziyaretimize geleceğini öğrenince tam zamanı dedim. O kadar güzel oldu ki eşim eve gelene kadar bitti iki kalıp kek. Artık eşim için ayrıca pişirmekte farz oldu.
MALZEMELER
Hamuru İçin
1 su bardağı süt
1/3 su bardağı bal
1 çay kaşığı tuz
1/4 su bardağı ılık su
2 paket instant maya
2 yemek kaşığı şeker
3 yumurta sarısı (çırpılmış)
5 su bardağı un
1/4 su bardağı tereyağ (2 stick)
Dolgu İçin
1 - 1,5 su bardağı ince dövülmüş ceviz
3 çorba kaşığı kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1/4 su bardağı süt
1/4 su bardağı bal
3 yumurta beyazı
3/4 su bardağı şeker
1 çimdik tuz
1 paket vanilin
HAZIRLANIŞI
Hamuru için 1 su bardağı sütü sos tenceresine koyup ılıtalım. Bal, tuz, yağ ve suyu ekle. Yağ eriyene kadar karıştırıp altını kapatalım. Yumurtayı çırpalım. Unu eleyerek geniş bir kaba alalım. Mayaları döküp karıştıralım. Yumurtayı una ekleyelim ve karıştıralım. Ilık haldeki sıvı karışımı azar azar ekleyip hamuru yoğuralım. 1 saat kadar üzerine temiz bir örtü kapatıp dinlendirelim. Hamuru ikiye ayırıp streç filme saralım ve buzdolabında bir gece bekletelim.
Dolgu için yumurta beyazlarını bir çimdik tuzla çırpalım. Şekeri de azar azar ekleyip katılaşıp beyazlaşana kadar çırpalım, bir pakette vanilin ekleyip çırpalım ve bir kenara alalım. Dilerseniz bu sürede buzdolabında bekletirseniz daha kıvamlı olur. Sos tenceresine sütü, balı, tarçını koyup ılınana kadar pişirelim. Bal eriyince altını kapatıp ceviz ve üzümleri ekleyelim. Bu karışımı soğumaya bırakıp, soğuduktan sonra yumurta beyazlı karışıma bir spatulayla ekleyerek yavaş yavaş karışımı söndürmeden karıştıralım.
Hamuru dolaptan alıp tezgahı unlayarak dikdörtgen olacak şekilde yaklaşık yarım cm kalınlığında açalım. Dolgumuzun yarısını üzerine yayıp, hamurumuzu sıkı bir şekilde rulo şeklimde saralım. Bu aşamada ister yağlı kağıt serili tepsiye uzun rulo olarak serebiliriz, isterseniz kek kalıbına dolayarak şdaha şekilli kalıplı bir kek elde edebiliriz. Diğer ruloyu da aynı şekilde hazırlayıp yağlanmış kek kalıbına koyalım. bir şiş yada ince saplı bir bıçakla farklı yerlerden delip içinin de iyi pişmesini sağlayalım. Önce 150 derece fırında 15-20 dakika daha sonra 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirelim. Piştikten sonra dilerseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Afiyet olsun.
Posted via Blogaway
Hamuru İçin
1 su bardağı süt
1/3 su bardağı bal
1 çay kaşığı tuz
1/4 su bardağı ılık su
2 paket instant maya
2 yemek kaşığı şeker
3 yumurta sarısı (çırpılmış)
5 su bardağı un
1/4 su bardağı tereyağ (2 stick)
Dolgu İçin
1 - 1,5 su bardağı ince dövülmüş ceviz
3 çorba kaşığı kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1/4 su bardağı süt
1/4 su bardağı bal
3 yumurta beyazı
3/4 su bardağı şeker
1 çimdik tuz
1 paket vanilin
HAZIRLANIŞI
Hamuru için 1 su bardağı sütü sos tenceresine koyup ılıtalım. Bal, tuz, yağ ve suyu ekle. Yağ eriyene kadar karıştırıp altını kapatalım. Yumurtayı çırpalım. Unu eleyerek geniş bir kaba alalım. Mayaları döküp karıştıralım. Yumurtayı una ekleyelim ve karıştıralım. Ilık haldeki sıvı karışımı azar azar ekleyip hamuru yoğuralım. 1 saat kadar üzerine temiz bir örtü kapatıp dinlendirelim. Hamuru ikiye ayırıp streç filme saralım ve buzdolabında bir gece bekletelim.
Dolgu için yumurta beyazlarını bir çimdik tuzla çırpalım. Şekeri de azar azar ekleyip katılaşıp beyazlaşana kadar çırpalım, bir pakette vanilin ekleyip çırpalım ve bir kenara alalım. Dilerseniz bu sürede buzdolabında bekletirseniz daha kıvamlı olur. Sos tenceresine sütü, balı, tarçını koyup ılınana kadar pişirelim. Bal eriyince altını kapatıp ceviz ve üzümleri ekleyelim. Bu karışımı soğumaya bırakıp, soğuduktan sonra yumurta beyazlı karışıma bir spatulayla ekleyerek yavaş yavaş karışımı söndürmeden karıştıralım.
Hamuru dolaptan alıp tezgahı unlayarak dikdörtgen olacak şekilde yaklaşık yarım cm kalınlığında açalım. Dolgumuzun yarısını üzerine yayıp, hamurumuzu sıkı bir şekilde rulo şeklimde saralım. Bu aşamada ister yağlı kağıt serili tepsiye uzun rulo olarak serebiliriz, isterseniz kek kalıbına dolayarak şdaha şekilli kalıplı bir kek elde edebiliriz. Diğer ruloyu da aynı şekilde hazırlayıp yağlanmış kek kalıbına koyalım. bir şiş yada ince saplı bir bıçakla farklı yerlerden delip içinin de iyi pişmesini sağlayalım. Önce 150 derece fırında 15-20 dakika daha sonra 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirelim. Piştikten sonra dilerseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder